INTERVIEW MET ROBERT MULDER

RobertMulder-01RobertMulder-04RobertMulder-03RobertMulder-02RobertMulder-05

 

RobertMulder-06

Over de interviews

Verandering. Je kunt er een minder beladen woord aan geven: ontwikkeling, of groei. Maar zelf vind ik verandering precies de lading dekken. En uit ervaring – als coach, maar ook als mens – weet ik hoe complex verandering kan zijn (en hoe boeiend, ook.)

In een serie gesprekken bekijk ik het begrip vanuit verschillende invalshoeken. Ik spreek met mensen die al dan niet noodgedwongen een verandering hebben doorgemaakt, of die er een bijzondere mening over hebben. Het zijn mensen die ik bewonder, om de open blik die ze hebben en die ik dankbaar ben, omdat ze de tijd hebben genomen met mij te filosoferen.

 

‘Wij gedijen goed in tijden van crisis’

We zitten in zijn keuken. We eten brownies, gebakken door zijn vrouw Irene en een van zijn vier zoons. Robert Mulder, eigenaar van Mulderblauw Architecten, heeft enthousiast gereageerd op mijn vraag om over verandering te praten. Ik begin over de verandering die de samenleving trof, de crisis, maar eigenlijk is dat helemaal niet waar het om draait. Dat architectenbureaus omvielen is een gegeven. Wat ik interessant vind, is de vraag hoe het kan dat de ene architect het niet redt en dat Mulderblauw uitstekend draait.    

Mij werd dat duidelijk toen Robert me vroeg foto’s te komen maken op kantoor, van alle medewerkers en het pand zelf, omdat hij graag de reclamepanelen in de gang wil vervangen door foto’s van de sfeer van Mulderblauw: ‘Wie wij zijn, is niet wat we gemaakt hebben.’
Dus kwamen er nieuwe, meer huiselijke meubels en kwam er kunst aan de muur, aangevuld met mijn foto’s. En er zijn ook weer nieuwe mensen in dienst; of ik die wil portretteren voor op de site.’Kom op maandag’, zegt Robert. ‘Dat vind je leuk, we hebben een nieuwe stoelmasseuse en ze is heel goed!’ We hebben hier te maken met groei, ik zie geen crisis en bezuinigen. ‘Het klopt,’ zegt Robert. ‘We leven in overvloed. En wat we ook als uitgangspunt nemen voor verandering, feit is dat de ontwikkeling die ik als ondernemer en mens heb doorgemaakt gelijk op is gegaan met de crisis.

‘De meeste mensen zijn bang voor verandering. Of ze zien haar als iets negatiefs, als iets waar je niet omheen kunt en mee te dealen hebt. In eerste instantie ben ik ook zo met de mindere tijden omgegaan. Ik ben gaan knokken en vechten om het bedrijf draaiende te houden. Ik werkte dag en nacht en was gefixeerd op klussen binnenhalen. Er waren personeelscontracten die afliepen en die ik niet kon verlengen; ik probeerde krampachtig te overleven.
 
‘Maar gaandeweg realiseerde ik me dat je nog iets anders kunt doen dan vluchten of accepteren: je kunt verandering omarmen. Dat heb ik gedaan.

‘Wij zijn gaan zoeken naar het haalbaar maken van projecten. Naar een zinvolle en zuinige invulling van het vak. Ik ben altijd al bezig geweest met hergebruik van gebouwen en duurzaamheid; de stap daartoe was een heel logische. Het kostte me bijvoorbeeld geen moeite om herbestemming te vinden voor leegstaande kantoorgebouwen, integendeel, ik zag dat als een heel boeiende opgave. Daarin hebben we ons bekwaamd en zijn we succesvol gebleken.

‘Daarnaast heb ik de beslissing genomen alleen nog samen te werken met mensen met wie ik het privé ook goed zou kunnen vinden. Het is natuurlijk luxe om dat te zeggen, maar het werkt gewoon goed. Want door je te omringen met mensen die je graag om je heen hebt, ontstaat enorme vrijheid.
Ik spreek met opdrachtgevers bij voorkeur af op kantoor. Mensen die hier op bezoek zijn geweest, komen graag terug. Het is een duiventil die mensen aantrekt die hetzelfde willen werken. En als ze iets anders willen, vliegen ze weer door. En hetzelfde geldt voor opdrachtgevers. Maar voor beiden geldt, dat te meesten blijven.

‘Ik hoef niet meer te knokken en te buffelen. Het komt gewoon op ons af. Het is niet zo dat ik van te voren gedacht heb: zo ga ik mijn succes behalen. Daarbij ben ik geen bovengemiddeld getalenteerd architect,’ zegt Robert. ‘Succes kun je pas achteraf beschrijven. En achteraf kun je zeggen dat veranderen en durven loslaten me zoveel heeft gebracht. Mijn succes is niet mijn talent, maar wie ik ben.’

Klik hier om de site van Mulderblauw Architecten te bezoeken

Klik op de foto’s om ze groot te zien

Vul onderaan op de pagina je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van nieuwe posts