INTERVIEW MET IJSBRAND VAN VEELEN

IJsbrandvanVeelen-01IJsbrandvanVeelen-07IJsbrandvanVeelen-03IJsbrandvanVeelen-08IJsbrandvanVeelen-05

 

IJsbrandvanVeelen-09

Over de interviews

Verandering. Je kunt er een minder beladen woord aan geven: ontwikkeling, of groei. Maar zelf vind ik verandering precies de lading dekken. En uit ervaring – als coach, maar ook als mens – weet ik hoe complex verandering kan zijn (en hoe boeiend, ook.)

In een serie gesprekken bekijk ik het begrip vanuit verschillende invalshoeken. Ik spreek met mensen die al dan niet noodgedwongen een verandering hebben doorgemaakt, of die er een bijzondere mening over hebben. Het zijn mensen die ik bewonder, om de open blik die ze hebben en die ik dankbaar ben, omdat ze de tijd hebben genomen met mij te filosoferen.

 

‘Tegeltjes en open deuren.’

IJsbrand van Veelen werkte 23 jaar als documentairemaker, interviewer en regisseur voor de VPRO, waar hij tv-programma’s maakte als Noorderlicht en Tegenlicht. Op zijn 55ste gooide hij het roer om en begon De Denkfabriek, een ideeën- en conceptbureau. De overgang van bijna 25 jaar in dienstverband naar ondernemer was groot en natuurlijk was ik benieuwd hoe hij deze verandering ervoer.

Maar eigenlijk ging het me hierom: IJsbrand is een heel originele denker. Gesprekken met hem drogen nooit op. Het leek me mooi om het interview niet te beperken tot zijn werk, maar zijn gedachten over verandering in het algemeen te verkennen.  

IJsbrand: ’In de tijd dat ik bij de VPRO werkte, en ook wel in de tijd erna, dacht ik dat ik filmmaker was in hart en nieren en dat dat een gevolg was van waar ik goed in was. Het is achteraf een goede keuze geweest om me van die gedachte los te maken. Wat ik namelijk goed kan is niet filmmaken, maar het creëren van verhalen rond fenomenen, of het inbedden van verhalen. Ik bedoel, het hoeft helemaal niet de vorm van een documentaire te hebben. Iedere klus die ik doe is eigenlijk een verhaal en heeft een begin, een midden en een eind. Wat ik heb gedaan is herschikken van wat ik al deed en van mijn capaciteiten.

‘Verandering is het herschikken van dingen. Ik heb dat niet zelf verzonnen, hoor, maar ik vind het recht in de roos. Je kunt je huis opnieuw inrichten, maar je kunt ook je bestaande spullen op een andere plek zetten, dat is veel interessanter. We hebben het niet over vernieuwing, innovatie, maar over een grote puzzel waarvan de stukjes er allemaal al zijn en die je steeds op een andere manier kunt maken. Dát is verandering.

‘Het praten erover en zelfs het lezen erover maakt me een beetje geïrriteerd, het regent tegeltjeswijsheden en open deuren. Het lijkt soms wel of het om praten óver verandering gaat, in plaats van het zoeken naar nieuwe manieren, nieuwe vormen, nieuwe gedachten. Naar mijn idee is nieuwsgierigheid de enige drijfveer voor verandering.’

Ik vind het origineel genoeg: verandering, je moet er vooral niet teveel over praten. Met die opmerking laten we het onderwerp voor wat het is en proosten we op nieuwsgierigheid. Klik op de foto’s om ze groot te zien

Vul onderaan op de pagina je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van nieuwe posts