INTERVIEW MET HERMIEN VAN TRIEST

HermienvTriest-5HermienvTriest-4HermienvTriest-3HermienvTriest-2HermienvTriest

 

HermienvTriest-7

Over de interviews

Verandering. Je kunt er een minder beladen woord aan geven: ontwikkeling, of groei. Maar zelf vind ik verandering precies de lading dekken. En uit ervaring – als coach, maar ook als mens – weet ik hoe complex verandering kan zijn (en hoe boeiend, ook.)

In een serie gesprekken bekijk ik het begrip vanuit verschillende invalshoeken. Ik spreek met mensen die al dan niet noodgedwongen een verandering hebben doorgemaakt, of die er een bijzondere mening over hebben. Het zijn mensen die ik bewonder, om de open blik die ze hebben en die ik dankbaar ben, omdat ze de tijd hebben genomen met mij te filosoferen.

 

‘Ik geloof echt dat mensen veranderen, omdat ik mezelf als bewijs heb.’

Hermien van Triest is Programmadirecteur Het Nieuwe Werken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een mond vol en ik ben dan ook best zenuwachtig voor onze afspraak, ook al heb ik haar eerder gesproken en weet ik wie ze is: een innemende vrouw.

Hermien begeleidt 4000 mensen van over de hele wereld naar Het Nieuwe Werken; ongeveer 1700 daarvan werken in Den Haag, de anderen op posten verspreid over de hele wereld. Als we door het gebouw lopen, lijkt het of zij alle 1700 kent. En dat niet alleen, ze koppelt mensen aan elkaar. Onderweg naar de Jupiterzaal zegt ze: ‘Ik heb Sarah ook even uitgenodigd. Sarah is intern communicatieadviseur en ik denk dat het leuk is als jullie elkaar ontmoeten.’
Dat klopt.

Als we koffie hebben gehaald en de eerste foto’s gemaakt zijn, vraag ik aan Hermien wat het nu eigenlijk precies inhoudt, Het Nieuwe Werken. ‘Mensen denken dat het gaat over thuiswerken en geen vaste werkplek meer hebben. Klopt wel, maar er is veel en veel meer. Het is een optelsom van veranderingen op het gebied van huisvesting, informatietechnologie, organisatiestructuur en gedrag, die daarbij gewenst zijn. Je kunt het het beste samenvatten als ‘anders werken’. We zijn in oktober 2012 begonnen met de bewustwording ervan. Dat deden we met behulp van presentaties en veel een op een gesprekken. Vaak werken we aan de hand van filmbeelden. Kijk, je kunt wel zéggen wat vertrouwen inhoudt, maar als je een goed filmfragment kiest waaruit het blijkt, raakt het veel dieper en beklijft het.

‘Na de bewustwordingsperiode hebben we een soort Reisprogramma geschreven. Waar we naar toe willen met Het Nieuwe Werken zijn stippen die we zetten op een pointillistisch schilderij dat gaandeweg ontstaat; voor hoe we er komen is geen plan, alleen een reisbudget. We werken dan ook alleen vraaggestuurd.
In een steeds weer veranderende realiteit kun je geen vastomlijnde plannen maken. Dat moet je ook niet willen. Wat je wilt is dat mensen flexibel en wendbaar met veranderingen omgaan. Dat ze zich comfortabel voelen bij verandering, en niet bedreigd.’

‘Lukt dat ook?’ Vraag ik.
‘Ja, dat lukt.’
‘Maar hoe dóe je dat dan? Hoe veranderen mensen nou eigenlijk?’
‘Dat is voor iedereen anders’ zegt Hermien. ‘Natuurlijk zijn er wel raakvlakken. De drang om vrijheid te voelen is er een, denk ik. Maar dan nog vindt verandering plaats vanuit intrinsieke motivatie en heeft iedereen zijn eigen behoeftes, talenten en werkvelden. Precies daarom hebben we meerdere trajecten en werken we vanuit de vraag zelf. Om zo goed mogelijk aan de individuele wensen van de medewerkers tegemoet te kunnen komen.’

Ik vraag om een voorbeeld van zo’n traject. ‘Mail uitbannen’, zegt Hermien. ‘Is dat ook Het Nieuwe werken?’ ‘Alles! We zijn continu op zoek naar ideeën om het werk te verbeteren. We hebben een mail-dieetweek ingevoerd. In die week hebben we gekeken naar onze mailgewoontes en wat bleek, we mailden eerder dan dat we tien meter verderop onze collega aanspraken. Een totaal nutteloze gewoonte! We hebben iemand van buiten, Kim Spinder, gevraagd ons te helpen anders te gaan werken. Dat heeft ze heel goed gedaan en haar enthousiasme heeft aanstekelijk gewerkt. Zo werken we met allerlei externe partijen die inspirerende dingen doen en die ons aan innovatieve ideeën helpen.

‘Als er nieuwe energie vrijkomt, komt er ook wrijving. Daar zijn managementboeken over volgeschreven. En dat zie je ook. Natuurlijk vraagt het veel van mensen en heeft dat tijd nodig. Maar er zijn ook dingen die vanzelf gaan. Voor mij gaat Het Nieuwe Werken over gunnen, flexibiliteit en vrijheid, die drie dingen, en moet je zien wat daarvoor terugkomt! Mensen gaan er niet minder hard om werken als je ze vrijlaat; integendeel. Ze vinden een manier die bij ze past. In deze manier van werken staat de individuele mens centraal en dat maakt juist ambitieus.

‘Daarbij, als je verandering vanuit jezelf maakt, kom je helemaal geen wrijving tegen. Als Hoofddirecteur Personeel en Organisatie gaf ik leiding aan 180 mensen en dagen van 8 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds waren geen uitzondering. Dat hoorde gewoon zo. Ik heb een sabbatical van drie maanden genomen en naar mijn eigen rol gekeken. Na drie maanden ben ik weer gaan werken en de gebeurtenis weet ik niet, het was misschien niet één moment, maar ik wist ineens dat ik helemaal klaar was met vaststaande procedures en structuren.

Ik geloof echt dat mensen veranderen, omdat ik mezelf als bewijs heb. Ik heb een bepaalde onafhankelijkheid gevoeld, toen, en die ben ik nooit meer kwijtgeraakt. Ik doe nu dingen die ergens over gaan, op mijn manier, en de rest laat ik zitten. Misschien ben ik niet een nieuwe Hermien, maar ik ben toch zeker iemand geworden die anders kijkt naar het leven en de plek van de werkomgeving daarin!’

 

 

Klik op de foto’s om ze groot te zien

Vul onderaan op de pagina je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van nieuwe posts