HOE WERKT HET?ALS JOUW VERHAAL NIET STROOKT MET WIE JE VAN BINNEN BENT, GAAT DAT BOTSEN

Maaike Helmer-De Boer, journaliste, vroeg me naar mijn werk. Het resultaat geeft duidelijk aan hoe MetMuur werkt.
 

Wat is er anders dan anders aan jouw coaching?

‘Zowel de vorm als het resultaat. Wat ik doe, omschrijf ik als visual coaching: ik zet mijn camera in tijdens mijn coaching en maak een verslag in woord en beeld. Mijn klanten kunnen in een persoonlijke omgeving, een blog, hun ontwikkeling terugzien en -lezen. Dit gehele concept noem ik de ‘methode Met Muur’. Elk traject krijgt een naam. Wil je bijvoorbeeld onderzoeken hoe je in je drukke baan meer impact krijgt, noem ik het ‘Meer impact met Muur.’ Het mooie aan de benaming, is dat hij precies laat zien waar mijn coaching voor staat: jij loopt je eigen pad en ik loop met je mee. Ik hoor van mijn cliënten terug dat mijn methode niet alleen effectief, maar ook zeer duurzaam is.’
 

Wat bedoel je met ‘je eigen pad’?

‘Iedereen heeft een innerlijk kompas, maar soms drijf je daar van af. In de loop van je leven ontwikkel je onvrijheden en beperkende overtuigingen en ‘schrijf je een verhaal over jezelf’. Zo’n verhaal levert winst op, dus je gaat je er naar handelen. Maar als het verhaal niet strookt met wie je vanbinnen bent, gaat dat op een dag botsen en kan het zijn dat je niet meer je eigen pad loopt, maar dat van een ideaalbeeld. Zoiets zie je ontstaan bij mensen die succesvol zijn in hun werk en ondanks dat succes ontevreden zijn, of vervelender: niet meer kunnen genieten. Zij hebben bepaalde kanten van zichzelf ‘overontwikkeld’ en laten andere kanten liggen. Als dat gaat wringen, werkt het ondermijnend.’
 

Kun je alleen bij jou terecht als je vastloopt?

‘Nee hoor, ook als je nieuwsgierig bent naar je drijfveren of op een kruispunt staat in je leven, kan het fijn zijn als er iemand met je meekijkt en -loopt. Jezelf de luxe gunnen om naar jezelf te kijken en ook op die manier goed voor jezelf te zorgen geeft – zo zie ik in de praktijk – een enorme boost aan je carrière, je relaties en je geluk.’
 

Hoe ziet dat meekijken er in de praktijk uit?

‘Ik kijk naar jou op fundamenteel niveau, ik herken het als je ‘waarheden’ presenteert die eigenlijk onbewuste overtuigingen en onvrijheden zijn. Die breng ik ter sprake en soms is dat best spannend. Maar: bij mij ben je volledig veilig. Ik kijk zonder oordeel en richt me op jouw toekomst, op jouw ontwikkeling. Ik hoor van klanten dat ze het als prettig en stimulerend ervaren dat we niet teveel terug-, maar vooral vooruit kijken.

Coaching kan behoorlijk diep gaan en daardoor confronterend zijn; gelukkig doe je het niet alleen. Ik sta naast je tijdens een traject. Soms belichten we plekken waar je nooit komt, maar die wél de moeite waard zijn om te ontdekken. In de praktijk is er trouwens veel ruimte voor lol en lichtheid. Humor is voor mij een katalysator, dat gun ik anderen ook!’
 

Wat kan ik verwachten van een afspraak met jou?

‘We spreken af op een plek die past bij jouw traject. Dat kan een bos zijn, of een vergaderplek, een museum – eigenlijk is alles mogelijk. Met sommige klanten drink ik koffie, of we gaan lunchen. Tijdens onze afspraken maak ik foto’s van wat we tegenkomen. Verdriet, opluchting, plezier; ik leg dat met mijn camera vast. Dat doe ik niet door alleen – of per se! – foto’s van jou te maken, maar ook door de omgeving en de sfeer te vangen. Ik stel vragen, luister en spiegel. Jouw reacties geven me inzicht in hoe het gaat, waar je staat en wat er speelt. Daar praten we over.’
 

Kan je nog iets meer vertellen over dat persoonlijke blog?

‘Die foto’s, met een verslag, zet ik in een persoonlijke blog, alleen toegankelijk voor jou. De blogpost na een afspraak heeft als voordeel dat hij kadert wat je doet en wat je tegenkomt in je coachingstraject. Het letterlijk terugzien maakt het proces extra inzichtelijk; de combinatie van woord en beeld is uitermate sterk. Zo’n persoonlijke blog heeft ook voordeel op langere termijn; in een periode van stress heb je de neiging terug te vallen op oude patronen. Die zijn als een kras in een plaat. Door de (foto-)verslagen van je coachtraject terug te zien, kun je je ontwikkeling als het ware opnieuw doorlopen. Het biedt je een handvat voor hoe je het tij kunt keren.’
 

Wat is jouw achtergrond?

‘Ik volgde een studie Nederlands en een studie aan de kunstacademie en heb mezelf vervolgens bij verschillende opdrachtgevers verder bekwaamd op de gebieden die mijn werk omvatten: fotografie, coaching en schrijven. Daarnaast heeft het leven zelf me waardevolle lessen geboden: door af te rekenen met een fobie die mijn leven beheerste, heb ik niet alleen geleerd hoe je je grootste angsten kunt overwinnen, maar vooral ook hoe je daarna succesvol verder kunt gaan.’
 

Hoe werd je visual coach?

‘Ik heb veel gelezen en geleerd over psychologie en coaching en heb me laten inspireren door filosofie, didactiek en kunst. Dat is een doorlopend proces dat nooit stopt.’
Kan iedereen bij jou terecht?
‘Ja, iedereen die het gevoel heeft dat hij vastloopt en of meer wil focussen op vrijheid en autonomie. In de praktijk werk ik veelal met mensen die een carrière opgebouwd hebben en toe zijn aan een nieuwe stap. Mensen die van vrijheid houden en gebaat zijn bij flexibiliteit, want mijn coaching kent geen vaste plek, geen vast stramien en zelfs geen vast tijdstip.’
 

Wat kost kost coaching Met Muur?

‘Om die vrijheid en flexibiliteit te waarborgen, werk ik met een abonnementsvorm, dat is uniek. Zo’n abonnement kost € 1000,- per maand. We spreken minimaal twee keer per maand af, afhankelijk van de behoefte. Zo’n afspraak duurt meestal een paar uur. Daarbij kun je 24/7 een beroep op me doen. Ik ben natuurlijk niet altijd bereikbaar, maar ik bel, app of mail altijd terug. Dat doe ik omdat ik weet dat groei, ontwikkeling en energie zich niet houden aan ‘dinsdagmiddag van twee tot drie’. In het eerder genoemde bedrag is ook het persoonlijke blog inbegrepen, dat je vervolgens altijd kunt blijven bezoeken. De ervaring leert dat een traject een minimale doorlooptijd kent van zes maanden, maar korter of langer kan ook.’

Benieuwd naar wat ‘met Muur’ voor jou kan betekenen?
Muriel Janssen 06 2865 1953 of maak gebruik van het contactformulier.